Naar het nieuwsoverzicht

“We kunnen altijd kritische geluiden gebruiken”

Wist je dat we bij Anna Ouderenzorg naast een centrale cliëntenraad, ook lokale cliëntenraden hebben? Zij komen op voor de belangen van bewoners specifiek op onze locaties in Heeze en in Geldrop. We stellen ze in een reeks aan je voor! Deze ronde: de cliëntenraad van Berkenheuvel. “Hoewel onze bekendheid en betrokkenheid zeker nog meer mag groeien, vinden we het erg belangrijk dat we de bewoners kunnen vertegenwoordigen.”

Aldus voorzitter Marcel van Leuken. “Zorg voor en welzijn van onze bewoners vinden we erg belangrijk. Een cliëntenraad houdt zich bezig met de vraag of beslissingen die het bestuur maakt, wel in het algemeen belang zijn van cliënten op Berkenheuvel. Wij zijn er niet voor individuele problemen. Wel kijken we naar besluiten van teamleiders, eigenlijk doen we een check op alles wat er hier aan het Grote Bos reilt en zeilt. We proberen zoveel mogelijk advies te geven op actuele zaken. Hoewel dat soms lastig is, we komen 1x per twee maanden bij elkaar in een vergadering. Tussendoor zien we elkaar informeel, dan zoeken we bewoners actief op in de huiskamers of de Gasterij om hen te vragen naar hun ervaringen.”

De cliëntenraad van Berkenheuvel bestaat momenteel uit zes leden: Marcel van Leuken, Ietje van der Ley, Henk van Buul, Gerard Slegers, Jack van de Wiel en Hans Smulders. Ieder neemt deel vanuit een andere rol: mantelzorger, vrijwilliger, bewoner en een oud-medewerker.

Koken op de afdeling

“Dat brengt veel verschillende inbreng en perspectieven, heel waardevol,” licht Gerard toe. Gerard was kok in het Anna Ziekenhuis en in Gasterij bij de Boom. “Ik kijk dus wat meer naar voeding. Wordt er bijvoorbeeld wel gekookt op afdelingen, zoals dat is afgesproken? Actief bezig zijn met het bereiden van voedsel in de buurt van bewoners, dat bevordert hun welzijn.”

Genieten van de tuin

De partners van Ietje en Jack wonen op Berkenheuvel, net zoals Hans’ moeder. Zij kijken wat breder. Henk maakt zich als bewoner van Heuvel bijvoorbeeld sterk voor het rookterras buiten. Jack: “Ook staat er een advies van ons open over de toegang tot de tuin aan de voorkant bij Berk. Die is door een incident op slot. Begrijpelijk, maar hoe zorgen we, met aanpassingen wellicht, ervoor dat bewoners weer kunnen genieten van de tuin?”

Wat vind jij belangrijk?

Marcel sluit af. “We willen graag een handreiking doen. Naar bewoners, vrijwilligers, mantelzorgers, maar vooral ook het personeel. Heb je onderwerpen die je belangrijk vindt of dingen die je ziet gebeuren en wilt bespreken? Spreek een van ons aan! We willen je opmerkingen en ideeën graag meenemen, maar vooral het verblijf van bewoners in Berkenheuvel aangenamer maken. Voel je je geroepen om wat te doen? Sluit je aan! We kunnen nog altijd nieuwe leden gebruiken.”