Naar het overzicht

De dagbesteding heeft ieder van ons, maar ook ons samen wat gebracht.

“Frans loopt altijd met een glimlach binnen. Ook op de dagen dat hij minder vrolijk is opgestaan,” vertelt Nellie. We spreken Nellie en Frans van Hoof over dagbesteding De Groenling bij Anna Ouderenzorg. Frans gaat hier sinds juni 2022 twee dagen in de week naartoe. Nellie: “Natuurlijk brengt de dagbesteding van Frans ook mij iets, maar de belangrijkste basis van onze keuze was dat dagbesteding hém wat ging brengen. En dat doet het.”

Nellie is fulltime mantelzorger voor haar man Frans. Frans heeft alzheimer. Door een operatie aan haar pols moest Nellie een lange tijd verplicht rust nemen én om hulp vragen. En vooral met dat laatste had ze moeite. Nellie: “Frans en ik deden altijd alles samen. We hadden onze weg gevonden, ook met zijn beginnende alzheimer. Hoe lastig dat soms ook was. Door mijn operatie zou ik even niet voor hem kunnen zorgen. Ik moest niet alleen om hulp in het huishouden vragen, maar ook om hulp bij de invulling van Frans’ dag. We hadden al geruime tijd door dat hij door zijn ziekte niet meer alleen kon zijn.

 Ik wist meteen dat het goed zat

Vanaf het begin dat we bij De Groenling komen, merken we hoe prettig en warm Anna Ouderenzorg is. Dat beaamt Frans ook. De Groenling is dicht bij huis, we gaan er lopend naartoe. Heel fijn. Ik zag hem die eerste keer bezig en wist dat het goed zat. Bij dagbesteding De Groenling onderneemt Frans verschillende activiteiten, de groep is klein. Daarbij is de begeleiding heel aangenaam en de regelmaat van de week doet goed.

De tijd vliegt voorbij al Frans er niet is

Frans vergeet veel, dus hij kletst niet uit zichzelf over wat hij die dag heeft meegemaakt. Dat vind ik soms moeilijk. Daarom vertellen de activiteitenbegeleiders me hoe zijn dag verliep. Zodat ik toch iets heb om Frans naar te vragen en we kunnen praten. Zoals vanouds, dat is heel waardevol.

Alzheimer heb je samen

Als ik terugkijk is het goed geweest dat we voor dagbesteding gekozen hebben. Het heeft ieder van ons, maar ook ons samen wat gebracht. Ik ben bijvoorbeeld van nature een actief persoon en kan moeilijk stilzitten. Daar wordt Frans thuis soms onrustig van. De vele dingen die ik doe, probeer ik dan te ondernemen als hij er niet is. Ik pas me weer aan op zijn ritme zodra hij thuis is. Weet je, om hulp vragen is moeilijk en ook de eerste stap zetten naar dagbesteding is lastig en heel groot. Uiteindelijk zorgt het er wel voor dat je een weg vindt samen. Alzheimer heb je samen. We houden heel veel van elkaar, met of zonder Alzheimer. Mede dankzij dagbesteding weegt ons verdriet minder zwaar.”

Meer informatie

Ook benieuwd naar onze dagbesteding voor mensen met (beginnende) dementie? Kijk hier voor meer informatie. Of neem contact op met onze zorgconsulenten voor advies 040-286 4818.