St. Anna Logo

Na het landelijke tumult omtrent het manifest 'Scherp op ouderenzorg' wordt het tijd voor een lokaal weerwoord. Door alle misstanden die nu uitgebreid worden belicht, lijkt het alsof de ouderenzorg de hel op aarde is. Daar merken wij echter niets van in huiskamer Het Riet. Mijn moeder lijkt na een moeizaam begin echt gelukkig in haar wereld maar zeker ook in de omgeving waarin ze verkeert.

Persoonlijke aandacht

In de mist van haar gedachten en herinneringen valt het mijn moeder helaas steeds zwaarder nog mensen te herkennen. Maar wat ze nog wel zeer goed kan herkennen en waarderen, is persoonlijke aandacht en een lief gebaar zoals een gesprekje, een omarming of een aai langs haar wang. Met het steeds minder kunnen herkennen van familie en vrienden nemen helaas ook de bezoekjes gaandeweg af en wordt haar kringetje kleiner en kleiner.

Maar de behoefte aan persoonlijke aandacht blijft even sterk, ook al kan mijn moeder dat niet meer zo goed duidelijk maken. Hoe fijn is het dan dat jullie haar deze aandacht zo graag willen geven. Zoals gisteren en vandaag, toen zo veel van jullie mijn moeder kwamen feliciteren met haar 90e verjaardag. Ze genoot en zong zelfs nog mee bij de kapster met het speciaal voor haar gezongen 'Lang zal ze leven'. Ik wist niet wat ik hoorde; geen idee dat mijn moeder dat nog kon. Persoonlijke aandacht doet dus echt wonderen. En het zorgt absoluut voor waardevolle momenten.

Dank jullie wel!

Daarom wil ik jullie ook namens mijn moeder bedanken voor jullie dagelijks goede zorgen! Dank aan iedereen in zorg en keuken, die elke dag weer zoveel geduld kan opbrengen. Zoals voor het steeds weer vlekkeloos aankleden. Het liefst met een mooie sjaal, want daar houdt mijn moeder zo van.

Met veel geduld en liefde zorgen jullie er steeds weer voor dat ze toch zo lekker mogelijk kan eten, ondanks de beperkingen van gemalen eten. Want jullie weten dat ze nog zo kan genieten van een lekkere maaltijd. We zien jullie dagelijkse betrokkenheid ook terug in jullie tevredenheid en trots als mijn moeder haar bordje weer leeg heeft. Echt mooi!

Ook zijn we dankbaar voor de goede medische zorg die mijn moeder bij jullie geniet, waardoor ze nog zo kan genieten van de voor haar nog belangrijke dingen in het leven.

En wat te denken van de huiskapster die naast haar wekelijkse goede zorgen zo opgelucht is dat ze een minder belastende manier heeft gevonden om de haarkleur van mijn moeder te behouden. Omdat ze weet dat mijn moeder dat zo belangrijk vindt. Net zoals er altijd netjes uitzien. Dus geen enkel probleem om tussendoor haar haar nog even op te kammen op de ochtend van haar verjaardag.

Hoewel mijn moeder niet veel activiteiten meer bewust meemaakt, kan ze toch zo nu en dan nog genieten van een optreden of van de aanwezigheid van de dieren van de kinderboerderij. Waarom? Omdat de activiteitenbegeleidster haar met persoonlijke aandacht daar even in begeleidt.

Hoe geweldig is het dat een vrijwilligster elke week weer een lied over Amsterdam zingt, speciaal voor mijn moeder. Omdat ze steeds weer hoopt op die glimp van herkenning. Ook is het zo lief van die andere vrijwilligster om toch nog even snel haar nagels te doen voor haar verjaardag. Omdat mijn moeder nou eenmaal houdt van mooi verzorgde en feestelijk gekleurde nagels.

Dit huis als thuis

Het is teveel om op te noemen wat jullie allemaal doen in de zorg en als vrijwilliger maar bij deze heel veel dank aan iedereen die zich steeds weer inzet voor het welzijn van mijn moeder en haar huisgenoten ondanks alle schrijnende problemen in de ouderenzorg. Want problemen zijn er zeker. Maar gelukkig worden deze zoveel mogelijk buiten de deur gehouden van huiskamer Het Riet. En zo hoort het ook. Want dit is het thuis van onze kwetsbare dierbaren, waar ze zich veilig en geborgen moeten voelen. Een thuis waar net als vroeger ook wel eens gemopperd of gehuild wordt. Of waar niet iedereen altijd tevreden is en waar zeker ook nog wel eens wat fout gaat. Maar ondanks dat proberen jullie elke dag weer liefdevol een huiselijke sfeer te creëren met veel persoonlijke aandacht voor al jullie bewoners. En daar zijn mijn moeder en ik jullie intens dankbaar voor.

Sylvia Eickholt