St. Anna Logo
Het echtpaar Nuijts woont in Geldrop, hun volwassen kinderen en kleinkinderen fijn in de buurt. Zo’n vier jaar geleden ging meneer Nuijts’ gezondheid ineens sterk achteruit. Zijn dementie was even daarvoor aan het licht gekomen, maar hij kreeg twee lichte tia’s, huidkanker en ernstige gordelroos. Mevrouw Nuijts: “Het leek wel of alles in één keer kwam, hij was zo slecht dat ik bang was hem te verliezen.”

Ik heb hem zo lang mogelijk zelf verzorgd. Hij kan helaas niet meer goed lopen en ook zijn spraak gaat moeizaam. Mevrouw Nuijts vervolgt: “Ondanks dat hij de woorden niet altijd kan uitspreken, kan hij heel goed contact maken. Met mij, met onze kinderen én met de medewerkers van de dagbesteding waar hij naar toe gaat.”

 

Vanwege zijn dementie heeft meneer Nuijts zijn vaste plek gevonden bij de Groenling, dit is dagbesteding voor mensen met (beginnende) dementie in woonzorgcentrum Berk in Geldrop. Hier verblijft hij drie dagen per week. “In het begin vond ik het moeilijk hem te laten gaan. Maar als ik nu kijk hoe helder hij is, dat komt echt door de juiste begeleiding en uitdaging. Ik realiseer me dat als hij bij mij thuis was gebleven, hij er minder goed aan toe zou zijn”, aldus mevrouw Nuijts.

 

De dagbestedingsgroep wordt gevormd door zo’n tien cliënten. Zij drinken samen koffie, nemen deel aan verschillende activiteiten, voeren gesprekken en ondernemen die dingen waar de cliënten behoefte aan hebben. Mevrouw Nuijts vervolgt: “Mijn man was altijd heel sportief, zo hebben ze in de zomer bijvoorbeeld samen met hem de Tour de France gekeken, daar geniet hij zo van. Hij was als man altijd lief, rustig en hield van een grapje. Ondanks zijn ziekte zie ik dat nog steeds terug. Hij kan zo getapt zijn, zo leuk uit de hoek komen. Daarvoor verdienen de medewerkers wat mij betreft een dikke pluim, zij hebben echt naar hem als mens gekeken, naar wat hij nodig heeft. Hij voelt zich bij de dagbesteding veilig en vrij om te zijn wie hij is.”

 

De dagbesteding zorgt voor meer balans in het leven van het echtpaar Nuijts. Zo pikken ze samen wel eens een terrasje en komen de kinderen regelmatig op bezoek. Op de dagen dat meneer Nuijts de dagbesteding bezoekt, onderneemt mevrouw Nuijts dingen voor zichzelf. “Ik vind het heerlijk om te bridgen, dat doe ik wekelijks. Ik weet dat mijn man in goede handen is, dat geeft mij de ruimte om de zorg en de verantwoordelijkheid even los te laten.”