Naar het nieuwsoverzicht

‘Heide’ naam nieuw woonzorgcentrum

In de zomer van 2023 verhuizen de bewoners van woonzorgcentrum Akert, onderdeel van Ananz, naar een nieuw gebouw gelegen op het terrein aan de Grote Bos in Geldrop. Bij een nieuw gebouw hoort ook een nieuwe naam. Hiervoor heeft Ananz een prijsvraag uitgeschreven. Mevrouw van der Velden en haar zoon Marijn van Berkel zijn met hun naam Heide en de bijbehorende motivatie door de jury uitgeroepen tot de winnaars.

De selectie

Maar liefst 263 mensen hebben meegedaan aan de prijsvraag. Een aantal namen is meerdere keren genoemd, zodat er uiteindelijk zo’n 300 namen overbleven om uit te kiezen. Een mooie taak voor de jury.

De jury bestond uit 6 mensen: 2 bewoners, 1 mantelzorger, 1 lid van de cliëntenraad, 1 medewerker en 1 zorgmanager. Bij het maken van de keuze is rekening gehouden met een aantal criteria. Zo mocht de naam niet langer zijn dan 8 letters en moest de naam passen bij de namen van de huidige woonzorgcentra op Grote Bos: Berk, Heuvel en Baken.

De jury heeft unaniem gekozen voor de naam Heide. De naam Hei of Heide is meerdere keren ingestuurd. De jury heeft vervolgens gekeken naar de beste motivatie en de winnaar gekozen. Overigens krijgen de mensen die ook Hei of Heide hebben ingestuurd een attentie.

In het filmpje onthullen Erik-Jan Borgmeijer, voorzitter raad van bestuur en Henk Hermsen, voorzitter Cliëntenraad de nieuwe naam:

Deze video wordt getoond na het accepteren van cookies

Winnaars

Mevrouw van der Velden, 98 jaar en woonachtig in woonzorgcentrum Heuvel van Ananz,  en haar zoon Marijn van Berkel over hun motivatie om de naam Heide in te zenden:

De naam Heide past natuurlijk bij alle heidevelden in de directe omgeving van Geldrop. De naam Heide symboliseert voor ons een buitenruimte waar een hoeder zijn ‘kudde’ vrijheid geeft om te plezieren en te laten grazen. Je wilt als nieuwe bewoner van het nieuwe woonzorgcentrum vrij, ruimtelijk en natuurlijk wonen. Ananz is de herder van de kudde als metafoor voor de nieuwe bewoners in Heide.

Schaap

Mevrouw van der Velden en haar zoon hebben Ananz ook een cadeau gegeven: een betonnen schaap. Het schaap zien zij als eerste schaap voor Heide. Het is symbolisch voor het plezierig wonen. Het schaap is overgedragen aan Henk Hermsen en Jan Kuypers, leden van de cliëntenraad.

Nieuw woonzorgcentrum Heide

Woonzorgcentrum Akert is verouderd en voldoet niet meer aan de huidige eisen. Daarom bouwt Ananz op het terrein Grote Bos een nieuwe woonzorgcentrum. De bouwwerkzaamheden vinden plaats in 2022. De daadwerkelijke verhuizing is in de zomer van 2023. Mevrouw van der Velden en haar zoon mogen in 2023 de naam officieel onthullen.