Welkom bij Het Momentum

Met vrijwilligerscollectief Het Momentum bieden we persoonlijke aandacht aan onze bewoners met dementie in woonzorgcentrum Akertwoonzorgcentrum Berk en woonzorgcentrum Nicasius. Het Momentum is ervan overtuigd dat er nog zoveel wél kan, ondanks dementie. Daarom zoeken zij betrokken vrijwilligers voor mooie matches met onze bewoners. De Momentum vrijwilligers proberen onze bewoners nog zoveel mogelijk proberen te betrekken bij de buitenwereld. Door hen mee naar buiten te nemen voor een lekkere wandeling of door de buitenwereld naar binnen te brengen, met een gezellig moment.

Een uurtje per week

Als vrijwilliger wordt u gematcht met één van onze bewoners. Dat kan zijn op basis van interesse, achtergrond of (vroegere) werkervaring. U bezoekt de bewoner een uurtje per week om samen leuke dingen te doen. Dat kan variëren van samen een kopje koffie drinken tot een goed gesprek, een spelletje of iets leuks doen buiten de deur. Zo kunt u al veel betekenen voor 'uw' bewoner, de mantelzorger en de zorgmedewerkers van de afdeling, namelijk afleiding, ontspanning en ruimte voor andere activiteiten. Een uurtje per week, waarvan ook u zeker zult gaan genieten. Dat blijkt uit de bijna 100 matches die Het Momentum landelijk heeft gerealiseerd in de eerste 4 jaar van haar bestaan.

Aan de slag als maatje voor iemand met dementie?

Wie zoeken we

Voor Het Momentum gelden dezelfde verwachtingen als vermeld bij 'Vrijwilliger worden'. Daarnaast zijn belangrijk:

  • Motivatie
  • Bepaalde karaktereigenschappen zoals geduld en zachtaardigheid.
  • Beschikbaarheid van wekelijks een uurtje voor de bewoner
  • Tijd voor opleiding en diverse bijeenkomsten.
  • Beschikbaarheid voor minimaal 1 jaar.

Hoe werkt het

We starten met een kennismakingsgesprek met onze teamleider welzijn Veroni Haans. Zij kijkt of u invulling kunt geven aan onze vragen en met wie u zou kunnen matchen. Uiteraard mag u als vrijwilliger uw voorkeur aangeven voor wat u zou willen doen. Als er een match mogelijk is, nodigen we u graag uit voor de eerstvolgende basisopleiding.

Basisopleiding & workshops

De Momentum opleiding bestaat uit 2 workshops van 1,5 uur op doordeweekse avonden en een kennismaking op de afdeling. Deze opleiding bevat o.a. de volgende onderdelen:

  • Informatie over de verschillende fasen van dementie
  • Hoe om te gaan met mensen met dementie in elke fase
  • Wat kan je nog wél doen met mensen met dementie?

 

 


Start & kennismaking

Na de basisopleiding maakt u al gauw kennis met de bewoner en/of mantelzorger tijdens een eerste gesprek. In dat gesprek kunt u allen aangeven wat u van elkaar verwacht. Als u, de bewoner of mantelzorger en onze coördinator akkoord zijn met de match start u als vrijwilliger.

Begeleiding

Indien u moeilijkheden ervaart in het contact met de bewoner of als u vragen heeft, kunt u altijd terugvallen op de zorgmedewerkers van Anna Ouderenzorg of Het Momentum. Tussentijds worden resultaten samen met u gemonitord door de activiteitenbegeleider van de locatie en de mantelzorger.

Waardering

Als blijk van waardering bent u o.a. bij ons te gast bij ons jaarlijkse kerstattentie. Daarnaast verzorgen we nog diverse andere activiteiten voor onze Momentum vrijwilligers, zoals interessante lezingen en workshops die inspireren en motiveren.

Aanmelden als vrijwilliger

Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger of heeft u vragen over deelname aan Het Momentum? In beide gevallen kunt u contact opnemen met Veroni Haans via v.haans@st-anna.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via 088 - 567 7713.

Aanmelden bewoners

Bent u of kent u een bewoner die graag leuke dingen wil ondernemen met een vrijwilliger van Het Momentum? Als bewoner of als mantelzorger kunt u via uw EVV'er ons aanmeldformulier aanvragen en ingevuld retourneren, waarna wij contact met u op zullen nemen voor de juiste match.

Of wilt u misschien eerst meer informatie? In dat geval kunt u contact opnemen met Veroni Haans via v.haans@st-anna.nl. Kijk ook eens op de website van Het Momentum

Ananz is de eerste zorgpartner die meedoet aan dit initiatief, dat is bedacht door één van onze mantelzorgers. Het Oranje Fonds ondersteunt dit initiatief van harte en heeft voor de uitvoering van dit project een bedrag van € 14.000,-- beschikbaar gesteld.