Welkom bij Het Momentum

Met Het Momentum bieden we persoonlijke aandacht op maat aan onze bewoners met dementie in woonzorgcentrum Akert, woonzorgcentrum Berk en woonzorgcentrum Nicasius.

Heeft u nog wat tijd over en wilt u deze graag goed besteden? Laat u iemands ogen weer stralen en zorgt u ervoor dat hij of zij zich weer gehoord voelt? U bent bij ons van harte welkom. U leest hier alles over vrijwilliger worden voor Het Momentum, op welke manier bewoners en vrijwilligers 'gematcht' worden en hoe u als mantelzorger een bewoner kunt aanmelden.

Wat u kunt betekenen als vrijwilliger

Als vrijwilliger wordt u gematcht met één van onze bewoners. Dat kan zijn op basis van interesse, achtergrond of (vroegere) werkervaring. U bezoekt de bewoner op regelmatige basis om samen leuke dingen te doen. Dat kan variëren van samen een kopje koffie drinken tot een goed gesprek, een spelletje of iets leuks doen buiten de deur.

Stelt u zich eens voor dat we mensen met dementie even uit de mist van hun verleden kunnen terughalen.
Al is het maar een moment!

Aan de slag als maatje voor iemand met dementie?

Wie zoeken we

Voor Het Momentum gelden dezelfde verwachtingen als vermeld bij 'Vrijwilliger worden'. Daarnaast zijn belangrijk:

 • Motivatie
 • Bepaalde karaktertrekken zoals geduld en zachtaardigheid.
 • Beschikbaarheid van 4 tot 8 uur per maand voor de bewoner
 • Tijd voor opleiding en diverse bijeenkomsten.
 • Beschikbaarheid voor minimaal 1 jaar.

Hoe werkt het

We starten met een kennismakingsgesprek met onze matchcoördinator Veroni Haans. Daarbij wordt bekeken of u invulling kunt geven aan onze vragen en met wie u zou kunnen matchen. Uiteraard mag u als vrijwilliger uw voorkeur aangeven voor wat u zou willen doen. Als er een match mogelijk is, nodigen we u graag uit voor de eerstvolgende basisopleiding.

Begeleiding

Indien u moeilijkheden ervaart in het contact met de bewoner of als u vragen heeft kunt u altijd terugvallen op de zorgmedewerkers of de projectgroep. Tussentijds worden resultaten samen met u gemonitord door de coördinator en de mantelzorger.
Start & kennismaking

Na de basisopleiding maakt u al gauw kennis met de bewoner en/of mantelzorger tijdens een eerste gesprek. In dat gesprek kunt u allen aangeven wat u van elkaar verwacht. Als u, de bewoner of mantelzorger en onze coördinator akkoord zijn met de match start u als vrijwilliger. Minstens 1 x per week bezoekt u de bewoner. De invulling van dit bezoek kan variëren van een wandeling, een spelletje, foto's kijken, een gesprek over een beroep, actualiteiten of familie tot samen een kopje koffie kijken of de hand vasthouden. Aandacht op maat dus, afhankelijk van de individuele behoefte.

Tijdsbesteding

Gemiddeld investeert u als onze vrijwilliger1 à 2 uur per week aan aandacht op maat. Daarnaast vragen we uw actieve inzet bij scholing en eventuele extra taken. 

Waardering

Als blijk van waardering bent u o.a. bij ons te gast bij ons jaarlijkse Kerstdiner. Daarnaast verzorgen we nog diverse andere activiteiten voor onze Momentum vrijwilligers, zoals interessante lezingen en workshops die inspireren en motiveren.

Aanmelden als vrijwilliger

Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger of heeft u vragen over deelname aan Het Momentum? In beide gevallen kunt u contact opnemen met Veroni Haans via v.haans@st-anna.nl.

Aanmelden bewoners

Bent u of kent u een bewoner die graag leuke dingen wil ondernemen met een vrijwilliger van Het Momentum? Als bewoner of als mantelzorger kunt u via uw EVV'er ons aanmeldformulier aanvragen en ingevuld retourneren, waarna wij contact met u op zullen nemen voor de juiste match.

Of wilt u misschien eerst meer informatie? In dat geval kunt u contact opnemen met Veroni Haans via v.haans@st-anna.nl.

Basisopleiding & workshops

Als u zich heeft aangemeld als vrijwilliger, en er is een match met een bewoner, doorloopt u de basisopleiding. Deze opleiding bestaat uit meerdere avonden. Door de opleiding maakt u kennis met de grondbeginselen van omgang met dementerenden. Deze opleiding bevat o.a. de volgende onderdelen:

 • Informatie over de verschillende fasen van dementie door een psycholoog van Ananz
 • Hoe om te gaan met mensen met dementie in elke fase
 • De fysieke bijverschijnselen van dementie
 • Ervaringsverhalen van medewerkers
 • Ervaringsverhalen van mantelzorgers
 • Wat kun je nog doen met mensen met dementie?
 • Wat mag je wel en wat mag je niet als vrijwilliger?

Ananz is de eerste zorgpartner die meedoet aan dit initiatief, dat is bedacht door één van onze mantelzorgers. Het Oranje Fonds ondersteunt dit initiatief van harte en heeft voor de uitvoering van dit project een bedrag van € 14.000,-- beschikbaar gesteld.