Liveblog

Vanaf 28 april is er geen avondklok meer.

Het terras van Gasterij Bij de Boom bij Heuvel is onder een aantal voorwaarden weer open:

 • Het terras is open van 12.00 tot 18.00 uur voor iedereen die iets bij de Gasterij nuttigt.
 • Reserveren is verplicht. Dit kan vooraf of ter plekke.
 • Op het terras is plaats voor maximaal 50 personen.
 • Per tafel mogen 2 personen zitten. Kinderen jonger dan 13 jaar zijn uitgezonderd van deze regel.

Bij de Gasterij vindt u een poster met een overzicht van alle voorwaarden.

De Vlinderhof bij Akert heeft een gelegenheid om buiten te zitten, maar dat zien we als de buitenruimte voor onze bewoners. Het is geen officieel terras. Gaat u buiten zitten dan gelden dezelfde bezoekregels als voor binnen: 2 bezoekers per dag zijn toegestaan (apart of tegelijkertijd). Bezoekers dragen altijd een mondkapje en houden 1,5 meter afstand.

Vandaag wordt de cohortafdeling bij Nicasius opgeheven. De bewoners van de betreffende huiskamer mogen ook weer bezoek ontvangen: 2 bezoekers per dag, plus eventueel 1 kind jonger dan 13 jaar. Bezoekers mogen apart of tegelijkertijd komen. 

Dat betekent dat er bij Ananz momenteel geen bewoners zijn die corona hebben. 

 

Bij Ananz zijn vanaf vandaag voortaan 2 bezoekers per dag, plus eventueel 1 kind jonger dan 13 jaar, welkom. Bezoekers mogen tegelijkertijd komen, of apart van elkaar.

Tijdens de laatste persconferentie heeft demissionair premier Rutte aangekondigd dat er ruimte is om de bezoekregeling binnen verpleeg- en verzorgingshuizen te versoepelen. De meeste bewoners en medewerkers zijn immers al (1 of 2x) ingeënt. Daarom wordt het mogelijk om voortaan 2 bezoekers toe te staan. Elke organisatie is vrij om deze versoepeling op zijn eigen wijze in te vullen.

Als Ananz gaan wij heel graag mee met deze versoepeling.

Uitzondering ELV
We maken een uitzondering voor onze plaatsen ELV (eerstelijnsverblijf). Deze ELV-plaatsen staan in het St. Anna Ziekenhuis. Daar houden we de bezoekregeling van het ziekenhuis aan en die is 1 bezoeker per dag. 

Alle maatregelen blijven van kracht! Bezoekers krijgen een chirurgisch mondkapje dat ze de hele tijd ophouden. Houd altijd 1,5 meter afstand, en kom niet op bezoek als u klachten heeft. 

Meer lezen

Het cohort bij De Zwaan (onderdeel van Akert waar mensen met dementie wonen) is per vandaag opgeheven. Er zijn geen bewoners meer die klachten hebben. En de quarantaineperiode is na 14 dagen afgerond.

De bewoners mogen weer bezoek ontvangen, op hun kamer of voor een wandelingetje buiten. 

De afgelopen weken hebben we ervaren hoe snel de Britse variant van het coronavirus rondwaart. Daarom blijven we extra voorzichtig en is het niet toegestaan dat bezoekers samen met de bewoner De Vlinderhof in Akert bezoeken. 

Cohort bij Nicasius Hortensia
Alleen bij huiskamer Hortensia, onderdeel van Nicasius, is op dit moment nog een cohortafdeling. Er zijn op dit moment geen bewoners meer die klachten hebben. Vrijdag loopt de quarantaineperiode van 14 dagen af. Zoals het er nu naar uit ziet, mogen ook zij op vrijdag na 10 uur weer bezoek ontvangen.

 

 

Vanaf vandaag, 8 maart, kunnen de bewoners zonder klachten van de Barrier uit quarantaine. De bewoners van 't Molentje waren al uit quarantaine. Bij 't Molentje en de Barrier wonen mensen met lichamelijke klachten die niet meer thuis kunnen wonen. 

Deze bewoners kunnen weer bezoek ontvangen (1 persoon per dag), kunnen naar buiten en kunnen elkaar ontmoeten en eten in De Vlinderhof. 

De quarantaineperiode voor bewoners van De Zwaan, waar mensen met dementie wonen, is nog niet afgelopen. 

Bij Nicasius, huiskamer Hortensia zijn helaas meerdere bewoners besmet met het coronavirus. Hortensia valt binnen de grotere afdeling waar mensen met dementie wonen.

We maken ons zorgen over de snelheid van het aantal besmettingen. Daarnaast is de kans groot dat de besmette bewoners ook andere bewoners besmet hebben. Daarom heeft het crisisteam van Ananz besloten om van Hortensia een cohortafdeling te maken, waarbij bezoek voor tenminste 14 dagen niet is toegestaan. 

Op een cohortafdeling dragen de medewerkers persoonlijke beschermingsmaterialen: schort, handschoenen, spatbril en mondneusmasker. De bewoners kunnen binnen Hortensia gewoon rondlopen en zoveel mogelijk hun eigen vertrouwde gang gaan.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de familie van de bewoners. 

Gezien de opmars van de Britse variant van het coronavirus heeft Ananz besloten het beleid met betrekking tot het gebruik van mondkapjes aan te passen. Dit om u en onze medewerkers extra goed te beschermen tegen deze, nog besmettelijkere, variant.

Met ingang van vrijdag 26 februari krijgen alle bezoekers van Ananz daarom een chirurgisch mondneusmasker bij binnenkomst. U dient dit chirurgisch mondneusmasker gedurende uw hele bezoek aan Ananz te dragen. Dus ook in de kamer van de bewoner. Uw eigen mondkapje moet u bij binnenkomst dus vervangen door het exemplaar dat u van ons ontvangt. Een chirurgisch mondneusmasker biedt namelijk betere bescherming tegen de Britse variant van het coronavirus.

Helaas hebben we met de sluiting van De Zwaan bij Akert de verspreiding van het coronavirus niet kunnen tegenhouden.

Ook op de overige afdelingen waar mensen met lichamelijke problemen wonen, zijn nu bewoners besmet met het coronavirus. 

We maken ons zorgen over de snelheid van het aantal besmettingen. Daarnaast willen we de risico’s op verspreiding van het coronavirus maximaal beperken. Helaas betekent dit dat we het hele gebouw Akert gesloten hebben voor bezoekers, vrijwilligers en leveranciers. 

We hopen dat de ‘geen-bezoek-regeling’ bij Akert zo kort mogelijk duurt. 

Helaas hebben we met het sluiten van 1 huiskamer niet kunnen voorkomen dat het virus zich over de andere huiskamers van De Zwaan verspreid heeft. Om de kans op verspreiding binnen de andere afdelingen van Akert te verkleinen is de hele afdeling De Zwaan per direct gesloten voor bezoek.

Afdeling De Zwaan is een zogenaamde cohortafdeling geworden waar mensen met corona verzorgd worden. Op de afdeling kunnen bewoners blijven rondlopen. Medewerkers dragen beschermende materialen: schort, handschoenen, chirurgisch mondneusmasker en spatbril.

De bewoners mogen voorlopig geen bezoek ontvangen (voor tenminste 14 dagen), tenzij de arts anders beslist. 

Na een lange periode zonder besmettingen zijn er bij Akert, op de afdeling waar mensen met dementie wonen, helaas meerdere bewoners besmet met het coronavirus. 

Er zijn zorgen over de snelheid van de besmettingen. Daarom is de betreffende huiskamer afgesloten van de rest van de afdeling. Dit noemen we een cohort. 

De bewoners mogen voorlopig geen bezoek ontvangen (voor tenminste 14 dagen), tenzij de arts anders beslist. 

Er zijn maatregelen genomen om bewoners goed te kunnen verzorgen, medewerkers voldoende te beschermen en verspreiding naar andere afdelingen te voorkomen.

 

 

De avondklok is verlengd tot en met 2 maart. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. 

Komt u op bezoek bij een bewoner van Ananz? Dan verzoeken we u om ruim voor de avondklok ingaat Ananz te verlaten. Dank voor uw medewerking. 

Vandaag zijn de bewoners van Heuvel en Berk gevaccineerd tegen het coronavirus. Morgen, vrijdag 29 januari, zijn de bewoners van Akert en Nicasius in Heeze aan de beurt. 

Vanaf zaterdag 23 januari geldt er in ons land een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. 

We verzoeken bezoekers om ruim voor de avondklok ingaat Ananz te verlaten. 

Vanmiddag hebben demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge een aantal extra coronamaatregelen aangekondigd. Mogelijk komt er een avondklok, daarover wordt later meer bekendgemaakt. Wat al wel zeker is en per direct in gaat, is dat het aantal bezoekers thuis wordt teruggebracht van 2 naar 1. Dat geldt dus ook voor de bezoekregeling van Ananz. Elke bewoner of cliënt mag per dag 1 bezoeker van 13 jaar en ouder ontvangen. Daarnaast is per dag maximaal 1 kind tot 13 jaar welkom.

Een aantal landelijke maatregelen die premier Rutte in zijn toespraak heeft aangekondigd gelden ook voor Ananz: 

Bezoekregeling

 • Elke bewoner/cliënt mag per dag 2 bezoekers ontvangen. Dit is inclusief kinderen. De bezoekers mogen apart komen, of tegelijkertijd.
 • Op 24, 25 en 26 december mogen bewoners/cliënten 3 bezoekers ontvangen. Inclusief kinderen. Met kerstmis geldt: maximaal 2 bezoekers tegelijkertijd, anders is er onvoldoende ruimte om 1,5 meter afstand te houden.
 • Buiten mogen maximaal 2 personen samen zijn. Dus als bewoner/cliënt met hun bezoeker naar buiten gaat, mogen er geen extra personen meelopen.

Kapper / contactberoepen

 • De kappers bij Ananz zijn gesloten.
 • Een afspraak met een pedicure of tandarts is alleen mogelijk als het medisch noodzakelijk is.

Wat gaat gewoon door

 • Een MDO. Daar mag 1 mantelzorger bij aanwezig zijn.
 • Groepsactiviteiten binnen.
 • Therapieën (individueel en in groepsverband).
 • De dagbehandeling en dagbesteding.

Deze maatregelen gelden tot en met 19 januari. 

Vrijwilligers zijn belangrijk voor het welzijn van onze bewoners en cliënten. Omdat het aantal besmettingen onder de bewoners afneemt, zijn vanaf vandaag de vrijwilligers weer welkom.

Uiteraard moeten zij zich ook goed aan alle maatregelen houden. 

Berk 

De cohortafdeling bij Berk is opgeheven. De bewoners zijn na 14 dagen isolatie inmiddels 48 uur klachtenvrij. Bezoek is weer mogelijk (3 personen per dag, maximaal 2 bezoekers tegelijkertijd) 

 

Nicasius PG 

De huidige cohortafdeling is opgeheven. De bewoners zijn na 14 dagen isolatie inmiddels 48 uur klachtenvrij. Bezoek is weer mogelijk (3 personen per dag, maximaal 2 bezoekers tegelijkertijd) 

Helaas is bij een andere huiskamer een cohort ingesteld omdat daar meerdere bewoners zijn die besmet zijn geraakt. De afdeling is afgeschermd van de overige huiskamers. Bewoners kunnen er vrij rondlopen. Medewerkers dragen beschermingsmaterialen. Bezoek is niet mogelijk, tenzij de situatie daar om vraagt. Dit beslist de arts. 

Wilt u op bezoek komen bij Nicasius PG? Neem dan vooraf contact op met de familie. 

Dinsdagavond hebben premier Rutte en minister Hugo de Jonge de verzwaarde maatregelen teruggedraaid. Dat betekent dat vanaf vandaag de maatregelen van de gedeeltelijke lockdown weer gelden:

 • Elke bewoner mag per dag 3 bezoekers ontvangen. Dit is inclusief kinderen. Bij Ananz geldt dat er maximaal 2 bezoekers tegelijkertijd mogen zijn, zodat er voldoende ruimte is om 1,5 meter afstand te kunnen houden.
 • Gaan bewoner en bezoeker naar buiten? Buiten mogen maximaal 4 personen samen zijn.
 • Gaat een bewoner mee op bezoek thuis? Dat mogen er 'thuis' 3 bezoekers zijn.

Let op: bezoek bij een besmette bewoner of op een cohortafdeling is niet mogelijk, tenzij de situatie daar om vraagt. De arts beslist. 

 • De groepsactiviteiten binnen mogen weer doorgaan. Maximaal 30 personen die zitten op 1,5 meter.
 • Groepsactiviteiten buiten mogen weer doorgaan, maar met maximaal 4 personen. Zo mag er bijvoorbeeld buiten gewandeld worden met maximaal 4 personen: bijvoorbeeld met 2 bewoners en 2 begeleiders.

Bi de afdeling Leeuwerik op Heuvel is sprake van meerdere bewoners die besmet zijn met het coronavirus. Daar geldt een aangepast bezoekregeling: 

 • per bewoner is er per dag 1 bezoeker toegestaan die 1 uur mag blijven, op de kamer van de bewoner. 

Met deze aangepaste regeling hopen we het aantal besmettingen onder controle te krijgen. 

Bij de afdeling Leeuwerik van Heuvel is helaas een besmetting vastgesteld bij een bewoner. 

De bewoner wordt in het eigen appartement in isolatie verzorgd. Vanzelfsprekend volgen onze medewerkers het coronaprotocol om verdere besmettingen te voorkomen. 

Er is een aangepaste bezoekregeling. Wilt u op bezoek komen? Neem dan contact op met de familie.

Gelukkig zien we al enkele dagen geen toename van het aantal besmettingen onder de cliënten en bewoners. 

Daarom wordt de bezoekregeling die bij Berk, Nicasius PG en CHR gold, op vrijdag 13 november weer verruimd en hanteren we de landelijke richtlijnen.

Op alle afdelingen en locaties van Ananz geldt de volgende bezoekregeling: 

 • Per cliënt/bewoner is per dag binnen 1 bezoekmoment maximaal 2 bezoekers tegelijkertijd welkom. Dit is inclusief kinderen. 
 • Cliënt/bewoner mogen samen met 1 bezoeker naar buiten, maar dag mag alleen met z'n tweeën. Dat is immers de maximale groepsgrootte. 

Let op: bezoek aan cliënten/bewoners die besmet zijn of die op een cohortafdeling verblijven, mogen geen bezoek ontvangen. Bezoek is alleen mogelijk bij uitzondering als de situatie daar om vraagt en na overleg met de arts. 

Wilt u op bezoek komen? Neem dan vooraf contact op met de familie. 

Vanaf maandag 9 november is het cohort bij Berk dat op 28 oktober is ingesteld weer opgeheven. 

Bezoek is welkom, tenzij andere afspraken gemaakt zijn.

Er geldt een aangepaste regeling: 

 • per dag, per bewoner is 1 bezoeker welkom.
 • Bezoek vindt plaats op de kamer van de bewoner of voor een wandelingetje buiten (met z'n 2-en)
 • Bezoek is welkom tussen 14 en 20 uur en duurt maximaal 1 uur. 

Wilt u op bezoek komen? Overleg dan eerst met de familie. 

Bij Berk is nog een tweede cohort ingericht. Bezoek is niet mogelijk. 
Daarnaast is bezoek ook niet mogelijk als een bewoner besmet is met het coronavirus. 

 

 

Bij ons woonzorgcentrum Berk is een tweede cohortafdeling ingericht. In een cohortafdeling worden de bewoners verzorgd die besmet zijn met het coronavirus. 

Bewoners van een cohortafdeling mogen minimaal 14 dagen geen bezoek ontvangen. 

Bewoners die niet besmet zijn mogen per dag 1 uur, 1 bezoeker ontvangen. Bezoek vindt plaats in de kamer van de bewoner of voor een wandelingetje buiten. De mogelijkheid om mensen te bezoeken is tussen 14.00 en 20.00 uur.

Wilt u op bezoek komen? Overleg dan vooraf met de familie.

 

Vanaf donderdag 5 november, 14 uur is er weer beperkt bezoek op de afdeling PG van Nicasius toegestaan. 

De bewoners die niet besmet zijn mogen per dag 1 bezoeker ontvangen die maximaal 1 uurtje blijft. 

Bezoek is welkom tussen 14 en 17 uur op de kamer van de bewoner of voor een wandelingetje buiten (met z'n 2-en)

Wilt u op bezoek komen? Stem dit dan af met de eerste contactpersoon / mantelzorger van de bewoner.  

Bij ons woonzorgcentrum Nicasius in Heeze op de afdeling waar mensen met dementie wonen, is er helaas sprake van een toename van het aantal besmettingen onder bewoners.
De veiligheid van onze bewoners en medewerkers staat voorop. Daarom heeft het crisisteam van Ananz besloten om de afdeling PG van Nicasius tijdelijk te sluiten voor bezoekers. Deze maatregel duurt tot en met dinsdag 3 november.
Met deze tijdelijke sluiting proberen we grip op de situatie te krijgen en hopen we dat het aantal besmettingen verminderd wordt.
Alle direct betrokkenen zijn woensdag 28 oktober geïnformeerd.

In verband met een toename van het aantal besmettingen, is binnen ons woonzorgcentrum Berk een cohortafdeling ingericht. In een cohortafdeling worden de bewoners verzorgd die besmet zijn met het coronavirus. 

Het is belangrijk dat Berk zoveel mogelijk open blijft voor bezoekers. We willen immers niet meer terug naar de situatie in het voorjaar. Wel is het belangrijk dat er minder 'verkeer' van en naar Berk plaatsvindt. Daarom is de bezoekregeling aangepast. Deze aanpassing geldt alleen voor Berk: 

Bewoners die niet besmet zijn mogen voortaan per dag 1 uur, 1 bezoeker ontvangen. Bezoek vindt plaats in de kamer van de bewoner of voor een wandelingetje buiten. De mogelijkheid om mensen te bezoeken is tussen 14.00 en 20.00 uur.

Vanwege het toenemend aantal besmettingen bij onze locatie Berk, is Berk tot en met dinsdag gesloten voor bezoekers. De mantelzorgers zijn geïnformeerd. Onze andere locaties in Geldrop en Heeze blijven gewoon open voor bezoekers.

Een bewoner bij Berk is positief getest. De bewoner wordt geïsoleerd verzorgd. Bezoek aan Berk blijft mogelijk.

Bij Nicasius Heeze op de afdeling PG is een bewoner besmet met het coronavirus. De bewoner wordt donderdagochtend 22 oktober overgeplaatst naar een ander verpleeghuis voor cohortverpleging. Bezoek blijft mogelijk.

Na een lange coronavrije periode is er op 20 oktober helaas een besmetting vastgesteld bij een bewoner op locatie Berk. Het gaat om een bewoner met dementie die niet op de eigen kamer kan blijven. Daarom is de bewoner overgebracht naar een cohort-afdeling in een verpleeghuis in de regio. Bezoek blijft mogelijk.

Ananz en het coronavirus

Uw hulp blijft nodig om het aantal besmettingen zo klein mogelijk te houden. Houd u daarom aan onze richtlijnen en maatregelen: 

Bezoekers dragen voortaan het chirurgisch mondneusmasker dat klaar ligt bij onze locatiesecretariaten

 • Een chirurgisch mondneusmasker biedt namelijk betere bescherming tegen de Britse variant van het coronavirus. Kijk hier voor meer informatie.
 • Het eigen mondkapje moet bij binnenkomst vervangen worden door het exemplaar dat klaarligt.
 • Voor bezoek in de avonduren en in het weekend geldt dat bezoekers binnen kunnen komen met hun eigen mondkapje en op de afdeling een chirurgisch mondneusmasker krijgen.
 • Bezoekers dragen het chirurgisch mondneusmasker tijdens het gehele bezoek aan Ananz. 
 • Uitzondering: u hoeft geen mondkapje te dragen en geen 1,5 meter afstand te houden op de kamer of het appartement van de bewoner, als het gaat om het volgende: 
  • u bent op bezoek op een locatie waar 80% van de bewoners volledig is gevaccineerd (dat zijn 2 prikken, plus 1 week na de laatste vaccinatie) Dat geldt voor de afdelingen op Heuvel, Berk en Nicasius.
  • de bewoner zelf is volledig gevaccineerd
  • de bezoeker is ook volledig gevaccineerd

Op bezoek

 • Elke bewoner of cliënt mag per dag 2 bezoekers van 13 jaar en ouder ontvangen. Daarnaast is per dag maximaal 1 kind tot 13 jaar welkom. Bezoekers kunnen apart komen of tegelijkertijd.
 • U bezoekt de bewoner op de kamer / in het appartement of gaat samen naar buiten voor een wandelingetje. 
 • Wilt u geen koffie of thee op de kamer of in het appartement van de cliënt/bewoner drinken? En ook niets eten? Anders moet u uw chirurgisch mondneusmasker afdoen.
 • U kunt helaas niet op bezoek komen als u last heeft van klachten als verkoudheid, hoesten, benauwdheid en koorts. Ook niet als u in de afgelopen 10 dagen in een gebied bent geweest met reisadvies oranje of rood. Of in de afgelopen 10 dagen in contact bent geweest met iemand die het coronavirus heeft. Blijf ook thuis als u positief getest bent, en in de tijd tussen het testen en de testuitslag. 

Mee naar buiten 

 • Bewoner en bezoeker mogen samen naar buiten. Buiten mogen maximaal 2 personen samen zijn.

Activiteiten bij Ananz

 • De groepsactiviteiten die binnen plaatsvinden, zijn met maximaal 30 personen, terwijl iedereen zit en 1,5 meter afstand houd. 
 • 'Groeps'activiteiten buiten bestaan uit maximaal 2 personen.

Sluiting locatie Heuvel na 17.00 uur

 • Bezoekers die na 17.00 uur een bezoekje willen brengen aan Heuvel worden verzocht aan te bellen bij de juiste afdeling. 

Algemene maatregelen

 • Desinfecteer uw handen bij binnenkomst. 
 • Houd altijd 1,5 meter afstand.
 • Nies of hoest altijd in de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes. En gooi deze direct na gebruik weg.
 • Schud geen handen.